onsdag 9. mars 2011

Elbrus -09

(English version below.)

Elbrus 6/6 – 17/6 -09


Det var 15 forventningsfulle fjellfanter som samlet seg på Gardermoen grytidlig denne lørdagen. Endelig etter flere måneders venting sto eventyret for døra. I tillegg til turleder Aleks så var det fem av oss som hadde vært med på Kilimanjaro året før. De øvrige var fra litt rundt omkring. Mest romsdølinger. Samt en halvsvenske. Flyturen til Moskva gikk fort unna og etter litt valutaveksling, spising og venting var vi på et nytt fly på tur videre ned til Mineralnye Vody. Her ventet vår ukrainske (!) guide Igor på oss. Med buss bar det så videre på en 4 timers tur inn til hjertet av Kaukasus. En stopp på en snodig kro med rar musikk og god mat (med dill! Noe vi skulle bli godt vant til på turen.) ble det tid til. Før det ble mørkt kunne vi skimte stadig høyere fjell og grønne, frodige daler. Vel framme på hotellet var det blitt sein kveld og vi gikk tidlig til sengs.
Etter en god frokost (med dill) fikk vi kort litt info om hva dagen og dagene skulle bringe. Denne dagen skulle vi ta en akklimatiseringstur opp til Mt. Cheget som ligger rett bak landsbyen vi bodde i (med samme navn) Et heller rufsete terreng med ditto vegetasjon nede i dalen gjorde at vi brukte stolheiser opp ca 1000 høydemeter. Derfra ruslet vi en rolig tur opp på fjellet til en topp på rundt 3500 moh. Her ligger det snø, men den er fast og fin å gå på. De som har med seg ski sikler fælt på noen snørenner som går ned i dalen. Det er dessverre litt skyer og tåke så vi får ikke glede av utsikten helt opp til Elbrusmassivet på andre siden av dalen. Lunch inntas på en kafeteria ved en mellomstasjon for heisene. Her får førstemann føling med hodepinen. Men vi vet fra Kili at vedkommende kommer til å stå han av og kommer seg til topps. Kvelden ble benyttet til å gjøre seg litt kjent i Cheget, noe som var fort gjort. Mer informasjon ble sugd ut av guider og de som hadde erfaring med høyder fra før av. Undertegnede fant sammen med noen av de andre et sted der man kunne smake på den lokale vodkaen. Men også i dag ble det tidlig kvelden.I dag skulle vi etter frokost reise med buss noen kilometer ned i dalen og inn i en sidedal. Dette var i et militært område inn mot grensa til Georgia. Men passeringen av et par kontrollposter gikk greit og vi parkerte ved et anlegg ingen helt forsto hva var. Oppover lia bar det. Ganske snart kom vi opp i ei snørenne. Her hadde det gått et eller flere ras i løpet av vinteren så snøen var steinhard med et tynt løst lag på toppen. Litt lenger opp kom vi opp på siden av et imponerende brefall. Vi var nå inne i Adyl Zu dalen. Litt lenger inne i dalen stanset vi ved foten av et enda mer imponerende brefall på samme breen. Vi befant oss på drøye 3000 moh. med stupbratte tinder på opp mot 4500 m rundt oss på alle kanter. Et vanvittig skue! Og været var det beste vi hadde på hele turen. Nedturen gikk fort. Jeg og et par andre som ikke greier å gå så fort i nedoverbakke rumpeslushet ned snørenna. 700 høydemeter på 5-6 minutter. Var noe annet enn akebakken på barneskolen det! Vel nede måtte vi gå noen km langs veien nedover i dalen igjen da bussen som skulle hente oss ikke fikk lov til å kjøre innover. Vi kunne et par steder se artillerikanoner som nok var rettet mot Georgia. Nok en påminnelse om at vi egentlig var temmelig nær et konfliktområde. Vi stoppet på en slags kro for lunch. Her kom etterhvert også bussen vår. Kvelden forløp rolig med en ettermiddagslur før middag og et lite barbesøk på kvelden.   


I dag skal vi endelig opp på selve Elbrus. Etter frokost så ble det tid til litt handling av snacks og vann og andre nødvendigheter, samt at noen trengte noe utstyr. Vi kjørte en kort strekning opp til landsbyen Azau. Herfra går det gondolbaner opp på fjellet. Kjekt da vi hadde med oss anseelige mengder av utstyr. Gondolene var av helt nyere dato. Positiv overraskelse. Men ved mellomstasjonen var det slutt på gleden. Stengt videre opp pga reparasjon. Men vi kunne bære alt pargaset bort til den gamle gondolheisen videre oppover. Gammel var ordet! Sikkert fra før Napoleonskrigene var et tips. Vi ble stappet inn sammen med elever fra et bokseakademi og oppover bar det til allsang med Fairytale. Ved endestasjonen så ble vi fraktet det siste stykket opp med det jeg vil kalle tråkkemaskiner. Nå var vi ved de berømte Barrels hvor vi skulle sove. En litt rar følelse og endelig være her etter å ha sett bilder og lest og drømt om dette stedet i mange år. Men nå hadde vi «jukset» oss helt opp til 3700 moh. Derfor skulle vi etter lunch fortsette til fots opp til Priut på ca 4200. Nå var det blitt litt surt og kaldt, så pausen oppe ved Priut ble litt kortere enn planlagt. Nå fikk skifolka våre endelig prøvd seg også. 5 minutter ned til Barrels, mens vi andre brukte 1-2 timer. Kvelden gikk med til sjekking av utstyr og ulike former for spill inne i tønnene.

Denne natta har noen hatt påminnelser om at vi begynner å komme høyt. Men det går forbausende bra. Frokosten er bedre enn noensinne. Selv om dill fremdeles er framtredende til alle måltider virker det som om maten blir bedre jo høyere vi kommer. All ære til Maria (eller var det Marian?) som er kokka vår på fjellet. Hun duller og steller med oss som ei bestemor. I dag går vi opp til Pasthukov Rocks. Det er kraftig vind så vi stanser der steinene begynner på ca 4600 moh. Ny høyderekord for ganske mange av oss faktisk. Det blir snakka om mangt og meget mens vi setter til livs russisk sjokolade og drikker det vi orker. Noen andre nordmenn er oppe på toppstøt i dag. Det ser ut til å blåse enda hardere oppe på fjellet og vi snakker med noen russere som har snudd av den grunn ved inngangen til sadelen mellom de to toppene. Vel nede igjen er det bare å slappe av etter lunch. De andre nordmennene kommer ned igjen. De har klart det selv om de har hatt en drøy økt. Middagen er sen og folket går til sengs rett etterpå.

I dag har halvsvensken vår bursdag. Han blir vekket til bursdagssang og bursdagskake. Kaken besto av 35 marsmallows som var dandert på et stegjern. Etter frokost pakket vi bagasjen for nå skulle vi flytte opp til containerhyttene ved Priut. Tråkkemaskinene kom og jammen var det ikke plass til oss også. Begynner allerede å bli lei av å gå den samme bakken gang på gang. Vel installert på det nye «hotellet» så gikk vi på nytt opp til Pasthukov Rocks. Nå skulle vi gå til isfeltet på oversiden for å trene på bruk av stegjern. Været var betraktelig bedre, men selve Elbrustoppene var skjult i skyer. Et par følte seg litt sjabre så de ventet ved toppen av steinene mens vi andre «tvang» guide Igor til å ta oss med såpass høyt at vi tangerte høyden på Mt. Blanch. Resten av kvelden forløper som normalt. For andre natt på rad så er det sterk vind. Det uler i bardunene som holder hyttene på plass og nattlige dobesøk gjøres tryggest to og to.

Dagen i dag er hviledag før toppstøtet. Det merkes i gruppa at nå er det alvor. Folk er spente. Spesielt de som ikke har vært med på noe lignende før. Vi som har vært det er heller bare stille. Vi forbereder vel oss på det vi vet kommer til å bli slitsomt og relativt ufyselig. Men vi gleder oss! Alle er i relativt god form. Været er et usikkerhetsmoment. Løyer vinden? Blir det kaldt?Først ble det tid til litt trening på utglidning og bruk av isøks i en bratt helling nedenfor dassene...! Etter en slapp dag med div. forberedelser går vi tidlig til ro.
Toppstøt!! De fleste har sovet dårlig. Tidlig på natta så løyet vinden. Men en times tid før vi skulle opp og avgårde startet den igjen. Da vi tørner ut i 4-tida ser vi også at det har begynnt å snø kraftig. Under frokosten så fjerner turleder Aleks all tvil om det blir toppstøt. «Juhu! Her skulle vi vært dere! Detta blir gøy!!» Heldigvis er det ikke så kaldt. Vi blir frakta opp til 4600 moh. med tråkkemaskin. Det blåser og snør fremdeles. Ettersom vi sakte beveger oss oppover isfeltet og nærmer oss traversen inn i sadelen begynner det å lysne. Det snør litt mindre også, men vinden er der. Inne i traversen får vi vinden rett i fleisen. Det er tungt og kaldt. Rimet legger seg i tykke lag på klær og utstyr. Skjegg og barter blir hvite. Vi sjekker jevnlig hverandre for frostskader og at utstyr er på plass og alle har det bra. Det er snødrev og tett tåke/frostdis så sikten er bare noen få meter. Det er ikke snakk om å splitte gruppa. To av guidene våre mangler. En måtte hjelpe ei anna gruppe ut av området da russiske militære har slått jernring rundt hele Kaukasusområdet. Vi vet ikke sikkert, men det går rykter om noen uroligheter i nærheten. En annen guide fikk skikkelig høydesyke og måtte returnere ned med tråkkemaskina. Kanskje en idè å akklimatisere selv om du er guide også? Inne i sadelen på ca 5300 m. tar vi en liten pause. Fortsatt er alle i rimelig god stand. Vi er slitne, men forholdene er ikke gode. Hadde det vært kaldere så hadde vi nok ikke kunnet prøvd oss i dag. I bratthenget opp mot topplatået binder vi oss inn i tau. Mest fordi med den sikten som er så vil vi «miste» folk hvis noen skulle skli ut. Vi ville få problemer med å finne de igjen. Og det er under slike forhold at de fleste omkommer på Elbrus. Folk på villstrå som går feil og havner utfor stup etc. Oppe på platået legger vi igjen sekker og går det siste stykket mot toppen. Nå er noen merkbart nær tomme for krefter. Et par tilfeller av spying rett før toppen finner sted. Undertegnede er mer sliten enn på Kilimanjaro. Men litt trening i vinter har medført at pulsen går kjappere ned når jeg stanser opp. Så er vi der!! Toppen!! Alle 15 kom opp samtidig. Sikten er null så dessverre får vi ikke oppleve panoramaet over Kaukasus. Men gratulasjonsklemmer og noen tårer tar vi oss tid til uansett. Dette er sterkt gjort med ei så stor gruppe under de forholdene som er. Til og med Igor som nok har syntes at vi har vært litt daffe tidligere på turen er synlig stolt og glad. Dette er jo en liten fjær i hatten for ham også. Så er det tid for det vanskeligste. Å holde fokuset på nedstigningen. Vi bruker tau ned henget igjen også. Til alt overmål har vinden snudd så vi får den midt i trynet fortsatt. Noen er såpass svimle at de blir leid i bånd ned igjen. Det blir varmere lenger nede. Etter traversen så forlater skipatruljen oss fotsoldatene. Jeg tråkker i en liten bresprekk og gjør turens flotteste salto. Bare fordi jeg gikk i sporene til de andre for å unngå nettopp; bresprekker som var merket rett ved siden av. Nesten nede ved hyttene så oppdager jeg at det ene stegjernet mitt ligger ca 150 høydemeter lenger opp i bakken... Den turen opp igjen var det hardeste jeg gjorde disse dagene. Jeg overveide nøye hvor mye de egentlig var verdt akkurat da. Det var en sliten gjeng som var samlet til mat. Men fornøyde var vi! Et par flasker vin ble delt til middagen. Og jeg tror alle sov godt den natta.

På morgenen kunne vi se at det hadde snødd kraftig om natta. Hadde ikke vært mulig med toppstøt i dag. Og dagen før var vi antagelig de eneste på toppen. Litt flaks skal man ha. Etter frokost så pakket vi utstyret og ble fraktet nedover med de etterhvert så kjære tråkkemaskinene. Fra Barrels og ned til heisene så dukket det jammen meg opp en øl til hver av oss også. Det smakte ikke ille, selv for en som ikke liker øl så godt som meg. Lenger nedover så var været betraktelig bedre og det var masser av folk som dro oppover på fjellet på søndagstur. Vel nede i Azau igjen tok vi farvel med kokka Maria og gav henne en velfortjent påskjønnelse. Vi dro ned til hotellet i Cheget og inntok etterhvert en lunch som nok går over i historiebøkene som en av de heftigste noensinne. Etterfulgt av en heidundrende badstufest og middag var det en sliten gjeng som gikk eller ble bært til køys den kvelden.

Etter en god natts søvn dro vi dagen etter til Pyatigorsk. En liten russisk by med 700.000 innbyggere. Der shoppet vi litt, spiste godt og tok en ny fest på kvelden. Dagen etter fløy vi opp til Moskva igjen og hadde en heller grei tur på byen der. En fantastisk restaurant etterfulgt av en nattklubb med norsk prisnivå og masse silikondamer. Mens noen av oss dro på hotellet igjen i 4-5 tida, havnet andre på en illegal homseklubb av alle steder. Siste dagen hadde vi sightseeing i Moskva før vi satte oss på flyet hjem til Norge.


En absolutt fantastisk tur som jeg er glad jeg fikk oppleve. En herlig gjeng var det. English version:

I have little time so I have used google-translator. I will apologize for all typing, and grammatical errors. Hope you understand most of it anyway.

Elbrus 6 / 6 - 17 / 6 -09


There were 15 expectant mountain-people who gathered at the airport very early this Saturday. Finally after several months of waiting was the adventure at hand. In addition to the tour leader Alexander then there were five of us who had been on Kilimanjaro last year. The other was from a little around. Most romsdølinger, and a half Swedish. The flight to Moscow went quickly and after some currency exchange, eating and waiting, we were on a new plane on a trip on down to Mineralnye Vody. Here waited our Ukrainian (!) guide Igor us. The bus went so on on a 4 hour trip into the heart of the Caucasus. A stop at a tavern with weird music and good food (with dill! Something we should be well accustomed to during the trip.) it was time for. Before it got dark, we could make out the ever-higher mountains and lush green valleys. We reaching the hotel as it was late evening and we went to bed early.

After a good breakfast (with dill), we were short some info on what the day and the following days would bring. This day we would take an acclimatization-trip up to Mt. Cheget located just behind the village we stayed in (with the same name) A rather soggy terrain with ditto vegetation in the valley meant that we used chair lifts up about 1000 meters. From there we walked a leisurely trip up the mountain to a peak of about 3500 meters above sea level. Here lies the snow, but it is firm and nice to walk on. Those who bring skies drooling at some snow slopes that goes down in the valley. Unfortunately there are some clouds and fog so we can not enjoy the view up to Elbrus on the other side of the valley. Lunch included at a cafeteria at a way station for the lifts. Here's first bout with headaches. But we know from Kili that he is going to stand by and he gets to the summit. The evening was used to make little known in Cheget, which was quickly done. More information was sucked out of the guides and those who had experience with heights from before. The undersigned found with some of the others a place where one could sample the local vodka. But even today, it was early evening.

Today after breakfast we would travel by bus a few miles down the valley and into a side valley. This was in a military area towards the border with Georgia. But the passage of a pair of checkpoints went smoothly and we parked at a plant not fully understood what was. Up the hill we went. Pretty soon we came up in a snow leek. It had been one or more avalanches during the winter so the snow was rock hard with a thin loose layer on top. A little further up we came up the side of a stunning coastal glaciers. We were now in Adyl Zu valley. A little further up the valley we stopped at the foot of an even more impressive coastal glaciers on the same glacier. We found ourselves at just over 3000 meters. with steep peaks of up to 4500 m around us on all sides. An incredible sight! And the weather was the best we had on the whole trip. The downturn was fast. Me and a couple others who are unable to go as fast downhill butt-slided down the snow leek. 700 meters for 5-6 minutes. Was anything other than toboggan run in elementary school there! At the bottom we had to walk a few miles along the road down the valley again because the bus that ment to pick us up was not allowed to run into. We could see a couple of places artillery guns which were directed against Georgia. Yet another reminder that we really were pretty close to a conflict area. We stopped at a sort of tavern for lunch. It came eventually our bus. The evening course with a quiet afternoon nap before dinner and a small bar-visit in the evening.

Today we are finally going to the Elbrus. After breakfast, so it was time for some action of snacks and water and other necessities, and that someone needed some equipment. We drove a short distance up to the village Azau. From here there are gondolas up the mountain. Nice as we had with us consider the amounts of equipment. Gondolas were of very recent date. Positive surprise. But when the station was the end of joy. Closed on up because of repair. But we could carry all equipment over to the old gondola lift upwards. Old was the word! Surely before the Napoleonic Wars was a tip. We were crammed in together with students from a boxing academy and went up to sing along with the Fairy Tale. At the end of the line so we were transported the last stretch up with what I call snow-cats. Now we were at the famous Barrels where we would sleep. A slightly strange feeling, and finally be here after seeing the pictures and read and dreamed about this place for many years. But now we had "cheated" us right up to 3700 meters. Therefore, we should after lunch proceed on foot up to approximately 4200 Priut. Now it had become a bit sour and cold, so the break up at Priut was a little shorter than planned. Now finally our skiers could do what they had been waiting for too. 5 minutes down to the Barrels, while others used 1-2 hours. The evening was spent checking equipment and various kinds of games inside the barrels.

This night has been some reminders that we start to get high. But it is surprisingly good. The breakfast is better than ever. Although the dill is still prominent for all meals, it seems as if the food gets better the higher we go. All honor to Maria (or was it Marian?) our chef in the mountains. She take care of us like a grandmother. Today we go up to Pasthukov Rocks. It is very windy so we stopped where the rocks start at about 4600 meters above sea level. New altitude record for quite a few of us actually. It is talked about many things while we eat Russian chocolate and drink what we like. Some other Norwegians are up on summit attempt today. It seems to blow even harder on the mountain and we are talking with some Russians who have turned the ground at the entrance to the saddle between two peaks. At the bottom left is just to relax after lunch. The other Norwegians come down again. They have succeeded even if they have had a very strong session. The dinner is late and the people go to bed straight afterwards.

Today, our half Swede got his birthday. He is awakened to a birthday song and birthday cake. The cake consisted of 35 marsmallows that were scattered on crampons. After breakfast we packed the bags for now we should move up to the container huts at Priut. Snow cats came and sure it was room for us too. Already beginning to get tired of walking the same ground again and again. Well installed on the new "property" so we went again up to Pasthukov Rocks. Now we should go to the ice-deck on top for training on the use of crampons. The weather was considerably better, but the summit of Elbrus was hidden in clouds. A few felt a little headache as they waited at the top of the rocks, while other "coercive" Igor guide to take us so high that we fixed the height of Mt. Blanch. The rest of the evening precursor normally. For the second night in a row so there is strong wind. The wind howls in the wires that keep the cabins in place, and nocturnal trips to the toilet is made safer in pairs.

Today is rest day before the summit attempt. It can be seen in the group that now it's serious. People are excited. Especially those who have not been involved in anything like this before. We who have been there are rather just quiet and calm. We prepare us well for what we know is going to be tiring and quite disgusting. But we are so excited! All are in relatively good shape. The weather is an uncertainty. Will the wind be weaker? Will it be cold? First, it was time for some training on the deterioration and the use of ice axes on a steep slope below the toilets...! ...! After a relax day span. preparations we go early to bed.

Summit.day! Most have been sleeping badly. Early in the night the wind slowed. But an hour before we were up it started off again. When we get out in about four o clock we also see that it has started to snow heavily. During breakfast the tour leader Alexander removing all doubts whether there will be a attempt. "Juhu! Here we should have been guys! This is fun! "Fortunately it is not so cold. We are brought up to 4600 meters. with snow-cats. Its still blowing and snowing. As we slowly move up the ice-deck and closer to traverse into the saddle it begins to brighten. It does slightly less well, but the wind is there. Inside the traverse, we get the wind right in the face. It is heavy and cold. Snow lies in thick layers of clothing and equipment. Beard and mustache are white. We periodically check each other for frostbite and that equipment is in place and all are doing well. There is snow and dense fog so the visibility is only a few meters. There is no question of splitting the group. Two of our guides are missing. One had to help another group out of the area when the Russian military has turned the iron ring around the entire Caucasus region. We're not sure, but there are rumors of some disturbances in the vicinity. Another guide got really altitude sickness and had to return down by the cat. Perhaps an idea to acclimate yourself if you are a guide as well? Inside the saddle at about 5300 m we take a little break. Still, all are in reasonably good condition. We are tired, but the conditions are not good. Had it been colder so we had not been able to go today. In steep slope towards top-plateau we bind ourselves into the ropes. Mostly because of the visibility that we will "lose" people, if someone were to slip out. We would have trouble finding them again. And it is under such conditions that most people die on Elbrus. People astray that go wrong and end up off the cliff, etc. Up on the plateau, we left bags and going on the last stretch towards the summit. Now, some noticeably close to out of power. A few cases of womiting just before the peak occurs. The undersigned is more tired than on Kilimanjaro. But a little training this winter has meant that the pulse went faster down when I stopped up. So we are there! Summit! All 15 came up at once. The visibility is zero so unfortunately we can not see the panorama of the Caucasus. But the congratulatory hugs and some tears, we take the time to anyway. This is strongly made with a large group under the conditions that are. Even Igor who probably have thought that we have been a little lazy earlier in the trip chilling visible proud and happy. This is a feather in the hat for him too. So it's time for the hardest. Keeping the focus on the descent. We use the rope down the slope again, too. For all the excess wind has turned around so we get it right in our face still. Some are so dizzy that they are hired on a leash down. It gets warmer farther down. After leaving the ski patrol that traverse our foot soldiers. I step into a small crevasse and do the tour's finest somersault. Just because I walked in the footsteps of the other to avoid precisely; crevasses that were labeled right next door. Almost down to the cabins I discover that one of mine crampons is located about 150 meters further up the hill ... The return journey was the hardest I made those days. I deliberated carefully how much they really were worth at the time. It was a tired bunch who gathered for food. But we were happy! A couple of bottles of wine were shared for dinner. And I think everyone slept well that night.

In the morning we could see that it had snowed heavily the night. Had not been possible with a attempt today. And the day before we were probably the only ones on top. A little luck you should have. After breakfast, so we packed the equipment and was brought down with the gradually so dear cats. From Barrels and down to the lifts it sure showed up a beer for each of us as well. It did not taste bad, even for someone who does not like beer as much like me. Farther down as the weather was considerably better and there were plenty of people who went up the mountain on Sunday. Down in Azau again, we took leave of Maria the chef and gave her a well deserved reward. We went down to the hotel in Cheget and eventually took a lunch that probably goes into the history books as one of the hottest ever. Followed by a whopping sauna party and dinner it was a tired bunch that were or were worn to bed that night.

After a good night's sleep the day after we went to Pyatigorsk. A small Russian city with 700,000 inhabitants. There, we shopped a little, ate well and took a new party in the evening. The next day we flew to Moscow again and had a rather nice night out there. A wonderful restaurant, followed by a night club with a Norwegian price levels and lots of silicone ladies. While some of us went to the hotel again for 4-5 days, ended up second on an illegal gay club of all places. The last day we had sightseeing in Moscow before we sat on the plane home to Norway.

An absolutely wonderful ride that I'm glad I got to experience. A lovely bunch it was.
_________________
2 kommentarer:

 1. blir moro å følge bloggen din atle... Når kommer det reiseskildring fra det dere fjellfaenskapet i Sør Amerika jeg ALDRI kommer til å huske hele navnet på. Aganaqa eller.no...?

  SvarSlett
 2. Har lest igjennom turopplevelsene dine. Du har fått mange utrolige opplevelser og minner.
  Det har vært flott lesning, inspirerende!

  Mvh.

  martin.m fra fjellforum

  SvarSlett